De Ferrari onder de fietsen: de racefiets

Het wordt een steeds normaler straatbeeld: racefietsen. De sport lijkt in de laatste jaren zeer populair geworden onder studenten en sportievelingen. Maar wat is er nou eigenlijk zo aantrekkelijk aan die sport. Een racefiets, ook wel een wielerfiets of koersfiets genoemd, is een bepaald soort fiets dat speciaal gebouwd is voor wielerwedstrijden. Hiervoor moeten de fietsen niet te zwaar zijn en een goede luchtweerstand hebben. De fietsen zijn hierdoor heerlijk licht en snel, wat veel mensen aanspreekt. Daarom zijn er nu ook allerlei plekken die een Racefiets verkopen voor ieder die dat wil.

Ontwikkeling van de fiets

Deze racefietsen bestaan eigenlijk al heel lang. De eerst racefietsen werden ontwikkeld in de jaren 1880. De vorm van de fiets is sindsdien grotendeels hetzelfde gebleven. De materialen en onderdelen waar ze mee zijn gemaakt zijn echter wel flink anders geworden. Zoals je je kan voorstellen zijn ook versnellingen, schakelaars, frames en de kettingen flink verandert in de loop van de tijd. Alles om de fiets nu mechanisch beter en sneller te maken dan ooit eerder. Een van de grootste innovatie in de techniek kwam toen Shimano in de jaren 80 van de vorige eeuw de Biopace-kettingwielen introduceerden. Dit waren ovale kettingwielen die de fiets beter lieten rijden en schakelen makkelijker maakten. Daarnaast zijn er nu ook klikpedalen op de fietsen aangebracht die het makkelijker maken om op de fiets te blijven zitten en zitten de schakelaars nu naast de remgrepen, waardoor de fietser zijn handen niet meer hoeft te verplaatsen om te remmen.

De regels van de professionele racefiets

De mannen en vrouwen die zich echt helemaal in de ontwikkeling van racefietsen willen gooien moeten wel eerst nog wat van de regels omtrent het professioneel racen leren. Zo zijn er vaste richtlijnen, opgesteld door de UCI, de internationale wielerfederatie, waarin staat hoe een fiets eruit moet zijn. Er mogen bijvoorbeeld geen stroomlijnen aan de fiets toegevoegd worden. Ook mogen er geen dichte wielen op de fiets zitten en moet een racefiets minimaal 6,8 kg wegen. Er zijn allerlei plekken waar mensen een Racefiets verkopen.